Aseet ja aselait

Tiivistetysti typerien ihmisten takia kaikki kärsivät. Käsittelen tässä vain ampuma-aseita.

Aseita on 2 eri tyyppiä: Metsästysaseita ja ihmisen tappamiseen suunniteltuja aseita. Ero ei ole aina selvä ja osa sopii tilanteesta riippuen molempiin kategorioihin.

En näe mitään syytä kieltää metsästysaseita. Se että ne ovat luvanvaraisia ja säädeltyjä, mutta saatavilla on mielestäni hyvä asia. En tykkää eläinten tappamisesta huvin vuoksi, enkä arvosta lyijyhaulien käyttöä. “On selvää, ettei lyijylle ole täysin korvaavaa vaihtoehtoa, mutta lyijyttömät patruunat toimivat kuitenkin riittävän tehokkaasti” -metsästysliitto. Mutta ymmärrän metsästyksen ruoaksi ja kannan hoidon.

Ihmisten tappamiseen tarkoitettujen aseiden kieltäminen tai erittäin vahva rajoittaminen tavallisilta ihmisiltä ei ole yksinkertainen ratkaisu. Tai on Suomessa, jossa pääasiassa on vähän laittomia aseita, vähän aseistettua rikollisuutta ja poliisi on luotettava, sekä isommilla paikkakunnilla nopeasti paikalla. Myös Suomen yhteiskunta huolehtii pääasiassa vähempi osaisista paremmin kuin esimerkiksi USA:ssa.
Kuitenkin syrjäisillä paikkakunnilla joissa poliisin tuloon saattaa kulua pitkäkin aika, ihmisten tappamiseen tarkoitetun aseen omistaminen itsepuolustus tarkoituksessa voisi myös suomessa olla kaukaisesti perusteltavissa.

Itse haluaisin omistaa ihan omistamisen ilosta esimerkiksi .50 Beowulf -kiväärin, mutta Suomen lainsäädäntö ei tätä salli ja ymmärrän kyllä hyvin miksi näin. Olen harmissani että on ihmisiä jotka käyttävät aseita niiden originelli tarkoitukseen eli muita ihmisiä vastaan. Muuten ne olisivat hienoja mekaanisia laitteita ja mainioita harrastusvehkeitä.
Imo: Tiukat seulonnat kenelle lupia ja kovat tuomioit laittomista aseista. Laittomat aseet on kuitenkin pääasiassa tarkoitettu henkirikoksen tekoon (pois lukien perintöaseet joissa periytymis lupakiemuroita jne.). Ei tuomioita niille ketkä ilmoittavat ja luovuttavat ne pois itse (ilmiselvää).

Aseita varmasti kulkeutuu ulkomailta Suomeenkin, mutta mitä vähemmän aseita saatavilla, sitä vähemmän niitä lähtee Suomen sisältä liikkeelle. Mitä parempi yhteiskunta, sitä vähemmän ongelmia aseiden kanssa. Poikkeuksia ja viallisia ihmisiä löytyy ja tulee aina, näitä tulisi pyrkiä minimoimaan vaikka kaikkea ei pystyisikään estämään. RIP aseet mutta parempi niin.