Polittiikka 2023

Politiikka 2023

Politiikan kehitys ja sen ongelmat:
Mielestäni politiikka on kehittynyt huonompaan suuntaan suomessa. Politiikka on valunut jenkkimäiseen muotoon “me” vastaan “te”. Vastapuolesta esitetään vain heidän huonot puolensa kärjistäen erottelua ja luoden epäluottamusta ihmisten välille.

Puolueissa on eroa ja sitä on hyvä korostaa. On kuitenkin selvää että puolueilla on myös paljon samoja tavoitteita läpi puolue kentän.
Puoluekentän jakaantuminen reunoille ja keskittyminen muutamalle vahvalle puolueelle heikentää demokratiaa ja tulevaisuuden näkymiä. Näen tärkeänä että ääriajattelusta ja radikaaleimmista kannoista puolueissa luovuttaisiin. Tulisi ymmärtää että eri puolueissa on hyviä näkemyksiä siihen mitä ihmiset tahtovat ja ratkaisuja ongelmiin joita toisissa puolueissa ei nähdä koska asioita katsotaan eri näkökulmasta. (Tämä koskee siis lähinnä eduskuntapuolueita eikä kaiken maailman 200 äänen hörhöpuolueita).

Maailma ei ole mustavalkoinen vaan monen eri harmaan sävyinen. Ainoastaan pieni määrä asioita on mustavalkoisia kuten esimerkiksi naapurivaltion johdon toiminta.
Tärkeintä olisi tunnistaa suurten puolueiden näkökulmat ja lähtökohdat joiden kautta rakentaa yhteisiä näkökantoja joita kehittää. Näin ääriajattelu vaimenee ja polarisaatio vähenisi.
Tietenkin tämä on äärimmäisen vaikeaa ja vaatii itsereflektiota ja omien arvojen tutkiskelua sekä punnitsemista mistä näkökannoista voi löyhentää ja mistä ei.
Kuitenkin tulee ymmärtää että kaikilla puoleilla ei ole yhtä paljon muista eroavia ajatuksia, toisten puolueiden tulee eittämättä tehdä enemmän kompromisseja kuin toisten.
Ei ole mitään järkeä tulla puolivälissä vastaan jos toiset vaativat yhtäläisiä oikeuksia ihmisten välille, ja toiset vaativat tiettyjen ihmisten luokittelemista kakkosluokan kansalaisiksi joita ei tulisi olla olemassa.

Ongelmat:

Ongelmat tulevaisuuden kannalta muodostuvat erityisesti heilahtelevasta politiikasta joka luo ympäristön, jossa pitkäjänteinen työ on mahdotonta. Esimerkiksi jos vasen/vihreä hallitus valtansa aikana ajaa karrikoidusti sähköautoilun massiivisia etuja ja vaikka dieselin ja polttoöljyn kieltämistä. Ihmiset silloin tekevät päätöksiä ostaa sähköautoja ja luopuvat öljystä koska se ei ole kannattavaa. Sen jälkeen tulee oikeisto hallitus joka tuoi öljyn takaisin ja laittaa sähköautoilun verolle. Ihmiset ostavat edulliset öljykattilat ja diesel autot takaisin vain että jälleen seuraavalla kaudella niiden verotus ja lakipykälät muuttuvat.
Tällöin henkilöt jotka tekivät sijoitukset tulevaisuuteen häviävät.
Tämä on yksi syy miksi äärilaitoja tulisi vaimentaa jotta yhteistyö olisi mahdollista läpi puolue kentän ja pystyttäisiin luomaan pitkäjänteistä politiikaa yhteisillä tavoitteilla.
Tämä vaatii kompromisseja jotka usein ovat vaikeita, eivätkä miellytä äänestäjiä.

Itseäni ärsyttää että ratkaisun elementit parhaaseen lopputulokseen kaikille suomessa, ovat periaattessa jo ripoteltuna puolueiden tavoitteisiin, mutta ne ovat hajallaan. Myös ratkaisujen löytämistä vaikeuttaa se että osa ratkaisuista aj niiden tavoitteista on vedetty överiksi, tai niitä ajetaan väärinkeinoin, jolloin yhteisymmärrystä on vaikea löytää.
Liian iso osa näkyvästä puoluepolitiikasta keskittyy irtopisteiden kalasteluun ja muiden lyttäämiseen.