Kestäviä Romuja kaikille

Suunniteltu vanheneminen:

Käsittelen pääasiassa kodinkoneita ja muita isoja tai kalliita hankintoja.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suunniteltu_vanheneminen On yksi keskeisimpiä ongelmia nykytuotteissa ja yritysten tulomalleissa. Se ei kuitenkaan ole välttämättä aina syy tuotteen hajoamiselle, sillä suurin syy yleensä on valmistuskustannuksissa säästäminen jonka johdosta käytetään huonoja materiaaleja ja huonoja ratkaisuja.

Lähes kaikki ovat varmasti sitä mieltä että kodinkoneiden tulisi olla erittäin pitkäkestoisia ja laadukkaita. Esimerkiksi Vanhemmillani oli pesutorni joka kesti 2 lapsen perheessä 22 vuotta, (viimeiset 4v 3 hengen taloudessa) kunnes pesukone antoi periksi, kuivausrumpu jaksaa yhä tänäkin päivänä.

Kuinka siis saisimmi vastaavia tuotteita ja kannustaisimme yrityksiä tuottamaan parempia laitteita? Yksi vaihtoehto voisi olla Takuuseen sidottu veroluokka ja sanktiot sen rikomisesta.
Tämä olisi tuotekategoria kohtainen, mutta otetaan esimerkki:

Pyykinpesukoneet :

Takuuaika 2 vuotta

Korotettu verokanta 32%
Tämä on standardi verokanta, jota sovelletaan laitteisiin, joilla on vain perustakuu.

Takuuaika 5 vuotta

Nykyinen verokanta (esimerkiksi 24%, riippuen maasta)
Tämä voisi houkutella valmistajia parantamaan tuotteidensa laatua päästäkseen tähän veroluokkaan, sekä kuluttajia ostamaan näitä tuotteita.

Takuuaika 10 vuotta

Alempi verokanta, esimerkiksi 16%
Tämä olisi kannustin sekä valmistajille että kuluttajille. Valmistajat voisivat markkinoida tuotteitaan “ympäristöystävällisinä” ja kuluttajat saavat vastinetta rahoilleen.

Takuuaika 15 vuotta tai enemmän

Minimiverokanta, esimerkiksi 5%
Tämä olisi erittäin suuri kannustin ja voisi muuttaa laadukkaimpien laitteiden markkinoita. Tällaisten tuotteiden valmistaminen saattaisi olla kallista, mutta alennettu verokanta tekisi niistä houkuttelevampia kuluttajille.

Hinta erot siis kaventuisivat, ja tämä helpottaisi kuluttajaa ostamaan ns. paremman tuotteen. Porkkana ja Keppi.
Kuitenkin pitää kiinnittää erityistä huomiota takuun ehtoihin. Takuun ehtojen pitäisi olla tiukasti säänneltyjä, jotta valmistajat eivät voisi kiertää järjestelmää antamalla pitkäaikaisia takuita, jotka ovat käytännössä hyödyttömiä.

Ongelma tulee pienituloisille, joilla ei ole varaa ostaa kalliimpia tavaroita. Mutta heillä ei myöskään oikeasti olisi varaa ostaa paskaa tuotetta jonka joutuu ostamaan kahdesti tai kolmesti paremman tuotteen elinkaaren aikana, tullen näin oikeasti kalliimmaksi. Tämä “veroale” helpottaa “varakkaita” joilla on jo varaa ostaa hyvä laite, totta, mutta mitä enemmän parempia laitteita valmistetaan, sen enemmän niitä päätyy myös keskiluokkaan ja käytettynä myyntiin. Markkinatalous on joskus hankala ja eriarvoistava, mutta se ei tarkoita että kaikkien pitäisi kärsiä ja maailman täyttyä roskalla.

Myös esim puhelimille ohjelmistotuen pakottaminen X ajaksi voisi olla markkinoiden kannalta mahdollinen toiminto jolla vähennetään roskaa ja romua. Itsellä oli 2017 loppuvuoden ZTE:n lippulaiva puhelin jonka viimeisin päivitys tuli 2019 kesällä (luovuin puhelimesta keväällä 2023). Applella ohjelmisto tuki kiitettävät 5 vuotta ja hyvät laitteet jotka usein toimivat tukensa ajan (ainakin nyt kun jäivät kiinni vanhempien puhelintensa tarkoituksellisesta hidastamisesta ja hävisivät oikeudessa). (Apple myös saa rahansa paljon muualtakin kuin ainoastaan laitteiden myynnistä ks. apple-ecosysteemi. En itse osta enään Applea, mutta tätä osaa heidän laitteissaan on kehuttava!)

Mutta ettei ajaudu täysin sivuraiteille niin pitkäikäisiä laitteita on mahdollisuus tehdä (ne ovat totta kai kalliimpia valmistaa), mutta kaiken järjen mukaan niitä kannattasi kuitenkin suosia ja kannustaa ostamaan.