Kestäviä Romuja kaikille

Suunniteltu vanheneminen:

Käsittelen pääasiassa kodinkoneita ja muita isoja tai kalliita hankintoja.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suunniteltu_vanheneminen On yksi keskeisimpiä ongelmia nykytuotteissa ja yritysten tulomalleissa. Se ei kuitenkaan ole välttämättä aina syy tuotteen hajoamiselle, sillä suurin syy yleensä on valmistuskustannuksissa säästäminen jonka johdosta käytetään huonoja materiaaleja ja huonoja ratkaisuja.

Lähes kaikki ovat varmasti sitä mieltä että kodinkoneiden tulisi olla erittäin pitkäkestoisia ja laadukkaita. Esimerkiksi Vanhemmillani oli pesutorni joka kesti 2 lapsen perheessä 22 vuotta, (viimeiset 4v 3 hengen taloudessa) kunnes pesukone antoi periksi, kuivausrumpu jaksaa yhä tänäkin päivänä.

Kuinka siis saisimmi vastaavia tuotteita ja kannustaisimme yrityksiä tuottamaan parempia laitteita? Yksi vaihtoehto voisi olla Takuuseen sidottu veroluokka ja sanktiot sen rikomisesta.
Tämä olisi tuotekategoria kohtainen, mutta tarkoitan esimerkiksi pesukone/kylmälaite joille annetaan 10v tai 15v Takuu, myönnettäisiin alempi veroluokka. Taas pienemmän takuun tuotteille korkeampi veroluokka. Tämä korottaisi huonompien tuotteiden hintaa ja kasvattaisi laadukkaampien tuotteiden voittoja ja mahdollisesti laskisi myös hintoja. Hinta ero siis kaventuisi ja helpottaisi kuluttajaa ostamaan ns. paremman tuotteen. Porkkana ja Keppi.

Ongelma tulee pienituloisille, joilla ei ole varaa ostaa kalliimpia tavaroita. Mutta heillä ei myöskään oikeasti olisi varaa ostaa paskaa tuotetta jonka joutuu ostamaan kahdesti paremman tuotteen elinkaaren aikana, tullen näin oikeasti kalliimmaksi. Tämä “veroale” helpottaa “varakkaita” joilla on jo varaa ostaa hyvä laite, totta, mutta mitä enemmän parempia laitteita valmistetaan sen enemmän niitä päätyy myös keskiluokkaan ja käytettynä myyntiin. Markkinatalous on joskus hankala ja eriarvoistava, mutta se ei tarkoita että kaikkien pitäisi kärsiä ja maailman täyttyä roskalla.

Myös esim puhelimille ohjelmisto tuen pakottaminen X ajaksi voisi olla markkinoiden kannalta mahdollinen toiminto jolla vähennetään roskaa ja romua. Itsellä 2017 loppuvuoden lippulaiva puhelin jonka viimeisin päivitys tuli 2019 kesällä. Applella ohjelmisto tuki kiitettävät 5 vuotta ja hyvät laitteet jotka usein toimivat tukensa ajan (ainakin nyt kun jäivät kiinni vanhempien puhelintensa tarkoituksellisesta hidastamisesta ja hävisivät oikeudessa). (Apple myös saa rahansa paljon muualtakin kuin ainoastaan laitteiden myynnistä ks. apple-ecosysteemi. En itse osta enään Applea, mutta tätä osaa heidän laitteissaan on kehuttava!)

Mutta ettei ajaudu täysin sivuraiteille niin pitkäikäisiä laitteita on mahdollisuus tehdä (ne ovat totta kai kalliimpia valmistaa), mutta kaiken järjen mukaan niitä kannattasi kuitenkin suosia ja kannustaa ostamaan.