Husqvarna SM 125 virittäminen

Smartcarb 38, 155 sylinteri sarja, V-force 4

 

Husqvarna Virittäminen 125cc SM / WRE

Husqvarna SM125
Husqvarna 125 SM vakio

Vakio Husqvarna sm 125 virittäminen, mitä on hyvä päivittää ja mitä kaikkea on saatavilla?
Kaikista kemmuista Husqvarna SM/WRE:hen on ehdottomasti eniten modeja saatavillla ( lähinnä koska vakiona siinä on paljon puutteita 😀 ).
WRE125 ja SM125 (joskus myös SMS125) käytännössä samat pyörät, ainoa ero että WRE on enskoilla ja marginaalisesti pidemmällä takaiskarilla sekä vaihteiston välitys on eri. Tästä syystä puhun seuraavasti ainoastaan SM mutta samat asiat koskevat myös yhtälailla WRE hussea. Suosittelen lukemaan http://www.motot.net/wiki/Husqvarna_SM_125_S artikkelin, niin ei tarvitse samoja asioita toistaa, mutta osa sieltä tähän tiivistetysti:
Vakio Husqvarna sm 125 virittäminen: suositellut päivitykset tekniikkaan on omasta mielestä seuraavassa järjestyksessä ja myöhemmin käyn tarkemmin läpi mitä ne pitävät sisällään:

0. Huolto
1.Kaasari.
2.Putki.
3.pyttykoro.
4.imukurkku.
5.WR/CR pytty.
6.Tehokansi.
7.läpät V-force.
8.Sytytys.
9.Big Bore kitti 144cc/155cc/175cc.
10.Lohkojen viilaus.
11. tasapaino-akselin poisto.
(12. Pakoaukonsäädin kuntoon).

Smartcarb 38, 155 sylinteri sarja, V-force 4 Husqvarna sm 125 virittäminen
HTM 155cc sylinterisarja

Eli tarkemmin mitä tulee missäkin stepissä katsoa.

0. Huolla kaikki kuntoon, väljää tai imuvuotoista moottoria on turha virittää ja viritys menee hukkaan jos mopo laukeaa heti ekan modin jälkeen.

1. isompi kaasari 32/34mm jos vain tehoputken laittaa, nämä menevät vielä SM imuihin. (TT-setti jos pelkän jonkun tyhjennetyn vakio putken laittaa niin ok, mutta se on aina huonompi vaihtoehto kuin kunnon kaasari.)

2. Tehoputki. Saatavilla monia hyviä:
-perus WR/CR tt-putki todella hyvä!
-Rino vallan mainio perus viritykseen ( massa rino 😀 ).
-Pro Circuit ja Scalvini loistavia yläkiekoille.
-FMF vahva keskialue.
-Arrow vastaa vakioputkea (ei hyvä siis).

Husqvarna sm 125 virittäminen: maltillisesti enemmän tehoa eli 36mm kaasarille (38mm myös mut usein 36mm riittää paremmin hyvin) :

3. Pytyn korotus. Hussen SM pytyssä kanavat eivät aukea kokonaan vs WR/CR pytty. Tämän rajoitteen korjaa nostamalla pyttyä esim 1.5mm korotuslevyllä. Tämän jälkeen tulee suositellusti koneistaa pytyn yläpäästä saman verran (+1kpl extra tiivisteen paksuus) pois, näin puristukset pysyvät korkeina. Toinen vaihtoehto on madaltaa kannesta tai ostaa esim HTM:ltä kansi jonka palotila on valettu suoraan koropalan verran pytyn sisään. Kannesta madaltaminen herkästi johtaa SM kannen halkeamiseen, WR kansia on madallettu paremmalla tuloksella mutta siinäkin on pidemmällä aikavälillä samat riskit.

4. WR/CR/HTM imut eli imukurkku ja imutorvi
(HTM tekee loistavan setin jolla ei tarvitse vaihtaa imutorvea—> wr/cr imukurkku jättää kaasarin kauas ja väärän kulmaan johtaen usein imukurkun repeämiseen jos ei vaihda molempia, kun kaasaria revitään SM imutorveen)

Husqvarna sm 125 virittäminen: Vielä Enemmän tehoa?

5.WR/CR sylinterin vaihto. ei tarvitse leikkiä koropaloilla.

6.Teho kansi (WR ja SM kannessa sama palotila) VHM paras, mutta myös HTM puolipallo palotila nostaa tehoja hyvin. BUD samanlainen palotila kuin CR-kannessa (hieman agressiivisempi kuin SM/WR palotila). BUD-kannessa ei vaihdettavaa palotilaa mutta kannen-rungon-kiinnike sekä parempi lämmön haihtuminen. Kisakansissa huomiona että muissa kuin HTM kannessa lämpöanturin paikka puuttuu.
VHM > HTM > BUD > WR (vain koska runkokiinnike) > SM

7.Läppien vaihto V-force3 / V-Force4 (VF4 ei läpät hajoa niin herkästi joten parempi vaihtoehto jos uutena ostaa, esim HTM:llä saman hintaiset). *ei hintaansa nähden niin suurta hyötyä tästä vs vakio/wr/cr läpät.

8.Sytytys, tästä on paljon hyötyä, mahdollista vaihtaa joko kokonaan sytytys staattoria myöden (HPI /CR sähköt custom aluslevyillä) tai ohjelmoida boksit Ignitech / HTM, Jeeves etc. Itsellä ei kokemusta muustakuin HTM ohjemoitu ECU kartta + koodien poisto. Myös CR ainakin agressiivisempi sytkäkartta kuin WR. Sytytystä entratessa tulee huomioida valot ja muun elektroniikan toiminta. Laiskimmat säilyttäneet originaal sähköt ja mittarit kytkemällä virisähköt erikseen ja lataamalla akkulaturilla vakio akkua aina päivän parin välein.

5/9. Isompi sylinteri sarja, jo klassikoksi muodostunut 144cc SM sylinteristä kairattu big bore tuo hyvin vääntöä ja puhtia ja ei näy ulkoapäin fobillekkaan. HTM:ltä saatavilla myös niiden tekemät vielä isommat 155cc & 175cc sarjat. Erityisesti myös CR 150(144cc) on loistava vaihtoehto. itsellä ollut tuo 155cc setti ja ei mitään valittamista, putki kannattaa sitten valita tätä silmällä pitäen.

10. lohkojen viilaus, tästä youtubessa hyviä tutoriaaleja, maltillinen viilaus tuo usein perusajoon riittävän tuloksen.

Niin ja näin viritystä:

11. Jotkut ovat poistaneet tasapainoakselin jotta kierroherkkyys paranisi (ei ole WR/CR koneessa lainkaan, ja siksi hyvä laittaa samalla kannenkiinnike ja kannenkiinnikkeellinen kansi. HUOM! myös öljytilavuus kasvaa samaan kuin WR/CR ettei vaihteisto leivo!)

12. menee oikeastaan kohtaan 0. Jos Hussesi on vuosimallia 07-08 niin sähköisen pakoaukonsäätimen vaihtaminen mekaaniseen on paras vaihtoehto. vanhemman mallin sähköinen pitäisi toimia kyllä vaikka kaasarin vaihtaakin jos vaan CDi pysyy vakiona. Nykyään saatavilla myös pneumaattisia versiota (HTM) tai jostain(?) custom sähköisiä säätimiä joilla pääsee kohtuulliseen tulokseen (itsellä testissä itse tehty sähköinen säädettävä pa-säädin katsotaan mitä tulee (kenties ohjeet tai toimiva tuote linkillä tänne). Jotkut tehneet myös itse “pneumaattisen” kuulakärkikynän jousista, nämä toimivat vaihtelevasti mutta jos tällä hetkellä lompakko tyhjä ja pakoaukonsäädin lukittuna ylös, se on kokeilemisen arvoinen projekti.

Husqvarna Sm 125 155cc HTM Scalvin underbelly exhaust
Husqvarna Sm 125 155cc HTM Scalvin underbelly exhaust

Husqvarnan tuunaamisesta ja muista ei virityspalikoista kannattaa tsekata : Husqvarna 125cc SM / WRE tuunaus